Evini satmak isteyen bir mülk sahibi olarak söz konusu süreci daha önce hiç yaşamamış olabilirsiniz. Ev satarken nelerle karşı karşıya kalınacağını bilmek hem satışı kolaylaştırır hem de kafanızdaki soru işaretlerini giderecektir. O halde zaman kaybetmeden evinizi satmak için sizi nelerin beklediğine göz atın. Böylelikle daha kaliteli bir satış süreci sonunda yatırımınızın nakde dönüşmesini sağlayın!
Ekspertiz Aşaması
Ev satışı konusunda ilk aşamada ekspertizin evinizi incelemesi söz konusudur. Hem evinizin gerçek değerinin ortaya çıkarılması hem de ileride kredi kullanımı gibi durumların söz konusu olması açısından ekspertize yönelmelisiniz. Ekspertiz, mülkün ilgili özelliklerini değerlendirerek makul bir fiyat belirler. Buna ek olarak ev satışında kullanabileceğiniz bir rapora sahip olmanızı da sağlar. Gayrimenkul danışmanı ile çalışmak yerine doğrudan ekspertiz hizmeti alan mülk sahipleri bütün soru işaretlerinden sıyrılacaktır. Siz de bir mülk sahibi olarak aklınıza takılan detayları ortadan kaldırabilmek adına mutlaka ekspertiz süreçlerine göz atmalısınız.
Fotoğraf Çekimi ve İlan Hazırlama
Gayrimenkul satışı yapmak isteyen her mülk sahibi gibi siz de evinizi ilana koyarak daha fazla müşteriye ulaşmak istiyor olabilirsiniz. Bu durumda yapacağınız ilk şey evinizin ilgi çekici yönlerini öne çıkaracak fotoğraflar çekmektir. Kendi imkânlarınızla çekeceğiniz fotoğrafların tatmin edici olmayacağını bilerek bu konuda uzman kimselerden yardım almaya çalışmalısınız. Böylelikle hem ilanınız daha profesyonel görünecek hem de fotoğraf çekimi sırasında zorluk yaşamamış olacaksınız.
Fotoğraf çekimi sürecini tamamladığınızda sıra ilanınızı hazırlamakta. İlanınızı yayına almadan önce evinizle alakalı en önemli bilgilere yer vermeye özen gösterin. İlan için vitrin fotoğrafını ise en dikkat çekici olan şeklinde seçmeye dikkat edin. Ev ilanı ne kadar profesyonel hazırlanırsa müşterilerin ilanınızla ilgilenme olasılığı da o derece artacaktır. Bu detayı göz ardı etmeden ilan oluşturmaya çalışmalısınız.
Kapora – Ön Ödeme Sözleşmesi
Satışını gerçekleştireceğiniz mülk için bir güvence bedeli talep etmeniz gerekir. Çünkü ev satışı ile alakalı anlaşmaya vardığınız müşterinin daha sonra fikir değiştirip size zaman kaybettirmesi muhtemeldir. Bu tür olumsuzlukları gidermek adına bir kapora – ön ödeme sözleşmesi hazırlamalısınız. Alıcı ve satıcı arasındaki güvence bedelinin ödeme koşulları ve diğer detaylar bu sözleşmede yer almalıdır. Böylelikle iki taraf için de sürecin güvence altına alınması mümkündür. Güvence bedeli alınmadan sürdürülmeye çalışılan satışlarda genellikle sorunlar ortaya çıkar. Bu sorunları gidermenin en iyi yolu olan sözleşmeyi göz ardı etmeyin!
Gayrimenkul Danışman Sözleşmesi
Gayrimenkul Danışmanı Sözleşmesi, bir gayrimenkul danışmanı ile müşterisi arasında yapılan bir sözleşmedir. Bu sözleşme, genellikle gayrimenkul alım satım işlemleri, kiralama veya danışmanlık hizmetleri gibi konularda taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları belirler. Gayrimenkul danışmanı, genellikle bir gayrimenkul ajansı adına çalışan veya bağımsız olarak faaliyet gösteren bir profesyoneldir. Bu sözleşme, tarafların beklentilerini ve taahhütlerini net bir şekilde belirtmek amacıyla hazırlanır.
Gayrimenkul satış sürecini gayrimenkul uzman aracılığı ile gerçekleştirecekseniz mutlaka gayrimenkul sözleşmesi yapmalısınız. Sözleşmede alıcı, satıcı ve gayrimenkul danışmanının kimlik bilgileri, hizmet bedeli, evin satış bedeli ve evin adresi gibi detaylar yer almaktadır.
Ev Satış Sözleşmesi
Ev satış sözleşmesi, bir evin mülkiyetinin devri için satıcı ve alıcı arasında yapılan bir sözleşmedir. Bu sözleşme, evin satışıyla ilgili tarafların hak ve yükümlülüklerini belirler. Ev satış sözleşmeleri genellikle hukuki bir uzmanlık gerektiren önemli belgelerdir ve dikkatle hazırlanmalıdır. Evinizi aracı olmadan satacaksanız mutlaka ev satış sözleşmesinin hazırlanması gerekmektedir. Alıcı ve satıcı bilgileri, satış tarihi, satış bedeli, adres, mülkün özellikleri gibi detayları yer almaktadır. Satış sözleşmesinin imzalanması ile birlikte sözleşmede yer alan maddelerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Yerine getirilmemesi durumunda tarafların yasa hakları doğmaktadır.
Vergi ve Diğer Ödemeler
Ev satış sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan bir tanesi evin vergi borcunun olup olmadığı konusudur. Geçmiş dönemlerdeki vergi borçlarının kontrol edilmesi faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra evin satışının yapıldığı yıl içerisindeki emlak vergisinin ödenmiş olması gerekmektedir. Rayiç bedel ise ev satışındaki diğer bir önemli husustur. Evin bağlı olduğu belediyeden öğrenilen rayiç bedeli, belediyenin kendi kıstaslarına göre eve bir değer biçmesini ifade etmektedir. Evin bu değerden daha düşük bir bedele satılması mümkün değildir. Satış bedenin rayiç bedelden düşük gösterilmesi durumunda ceza uygulanabilmektedir.
Tapu Devri
Yukarıda bahsedilen tüm detaylar halledildikten sonra bir diğer önemli husus tapu devridir. Alıcı ve satıcı arasında anlaşma sağlandıktan sonra tapu devri gerçekleştirilmektedir. Tapu devri için bazı belgelerin hazırlanmış olması gerekmektedir. Bu belgeler tamamlandıktan sonra tapu devri işleminin gerçekleştirilmesi mümkündür. Tapu devri işlemleri için 2 ödeme yapılmaktadır. Bunlar tapu harcı ve döner sermaye harcı şeklindedir. Toplam satış bedelinin %4’ü konut tapu harcı olarak ödenmektedir. Bu bedel %2-%2 olacak şekilde alıcı ve satıcı arasında bölüşülmektedir. Tapu devri işlemi sırasında hem alıcının hem de satıcının aynı anda tapu müdürlüğünde bulunması son derece önemli bir husustur.